Helene Hanffs biografi på gång

Någon gång i slutet av åttiotalet slog en fjortonårig högstadieelev på teven och kom mitt in i handlingen i en film om nån kvinna i New York som brevväxlade med ett antikvariat i London. Kvinnan var Helene Hanff och filmen hette Brev till en bokhandel eller 84 Charing Cross Road vilket är adressen där bokhandeln låg.

Fjortonåringen tittade klart på filmen, grät på slutet, blev förälskad i den och åkte genast in till Wisénska bokhandeln i Östersund och köpte boken.

Därefter har jag läst (nästan) allt hon skrivit och älskat alltihop. I Q’s legacy berättar hon hur hennes läsare praktiskt taget bildat en kult som köper alla hennes böcker, översvämmar henne med julkort till jul och brev resten av året, och jag ingår tveklöst i den bokköpande delen av kulten. Hon dog för flera år sedan och jag grämer mig fortfarande över att jag aldrig skrev något brev.

Hennes stil är väldigt pratsam och vardaglig, och hon har en förmåga att hopplöst snöa in på saker och ting. Nånstans skriver hon att “när andra människor läser tio böcker en gång, läser jag en bok tio gånger” och jag är likadan.

Nu vet ryktet (läs Amazon.com) att berätta att Stephen R. Pastore, “the leading world authority on Helene Hanff” skrivit hennes biografi vilken kommer ut den 5 november. Boken ska heta Helene Hanff : A Life. Jag väntar med spänning!

Visningar: 55

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.