Att förändra vården för äldre med kognitiv svikt

Anita Nilsson är en av mina doktorandkompisar, och i förra veckan intervjuades hon i SR Västerbottens vetenskapsprogram om sin forskning. Utgångspunkten i hennes projekt är att med en åldrande befolkning och fler och fler som lider av olika kognitiva nedsättningar, som t.ex. demens, så borde sjukvården anpassas för att ta hand om dem också. Vilket den förstås inte alltid är.

Jag gillade i synnerhet sluttampen på inslaget, där hon pratade om svårigheterna att implementera forskningsresultat och förändra praxis i vården – och hur viktigt det är att ha ett gräsrotsperspektiv snarare än ett pekpinneperspektiv när man ska implementera. “Vi måste göra det här tillsammans med dem som är i vården och jobbar med patienterna”, säger hon. Helt rätt.

Apropå det så kommer vi (omvårdnad) att ha en forskningsdag tillsammans med sjukgymnastik och arbetsterapi som handlar just om implementering av forskningsresultat och hur man kan beforska implementeringen. Alla är välkomna, inte bara forskare på huset.

Visningar: 47

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.