Kortkatalog

Min stora önskedröm är en kortkatalog över alla våra medier hemma. Jag inser att vi absolut inte behöver en eftersom de redan går att söka i datorn.

Men ändå.

Det är ju en så speciell känsla att bläddra bland korten. Därför har jag räknat lite på hur stor den egentligen skulle bli.

Vi har i runda slängar 2 500 böcker, 450 CD-skivor och 100 DVD-videor. Jag gjorde två alternativ.

I det ena, fullständiga, skulle alla typer av medier finnas med och vi skulle ha både en systematisk och alfabetisk katalog. Den alfabetiska skulle ta upp upphovsmän, titlar och serieuppslag. Det skulle generera 11 462 kort och nästan femton kataloglådor (av bibliotekstjänst äldre modell, den som rymmer 800 kort per låda).

I det andra, nedbantade, alternativet skulle vi bara skriva ut kort för tryckta medier och bara ha en alfabetisk katalog. I den alfabetiska skulle vi ta upp upphovsmän och titlar (alltså inga serier). Då blir det 5429 kort och knappt sju lådor.

Sen är det en tålamodsfråga också. Skulle jag orka underhålla en sån mastadontkatalog? Vem skulle slå i den? Och hur ofta? Självklart vore det inte värt besväret. Men ändå.

Ur alla de här beräkningarna kan man lära sig andra saker också. Om man skriver ut kort för systematisk katalog samt fullständig alfabetisk katalog så kräver en vanlig tryckt monografi i snitt 3,5 kort. En CD-skiva som dessutom ingår i en serie kräver 7,2 kort i snitt. DVD-videor drar också många kort, i snitt 7 per post. Sånt kan man roa sig med en söndagskväll!

Visningar: 46

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.