Nya och gamla (mat)testamentet

Nya testamentet för oss kritiska matköpare, det är Mats-Eric Nilssons bok (och nätplats) Äkta vara. Det är en väldigt tankeväckande, irriterande och lärorik handbok i hur man köper riktig mat som inte är hårt processad och full av tillsatser.

Man slår på t.ex. Dressing och får lära sig att färdigköpt dressing huvudsakligen består av vatten, att man tillsätter stabiliseringsmedel för att den inte ska skära sig, smakförstärkare för att den ska smaka och färgämnen för att den ska se fin ut samt att det sällan är vinäger utan (billigare) ättika i. Varje artikel slutar sedan med två sorters tips, dels om ekologiska alternativ och dels om andra, bättre alternativ till industrivarorna.

Dagens roligaste påpekande ur boken lyder, apropå alla konserveringsmedel som finns i djupfrysta efterrättspajer: “Om du själv hade bakat en hallon- och fläderpaj för att sedan frysa in den, hur många tillsatser skulle du ha behövt tillgripa då?”.

En sån här bok, full av inköpstips, är med nödvändighet gammal redan när den hamnar på bokhandelsdiskarna. Fetaost och fisk är två exempel på uppslagsord där det numera finns fler ekologiska alternativ än vad som nämns i boken. Och det är ju glädjande!

(Det gamla testamentet, om nån inte fattat det, är Den hemlige kocken. På framsidan finns en portion av Dafgårds kåldolmar och inuti boken avslöjas bland annat hur de dolmar som marknadsfördes som hemlagade i själva verket var fullproppade av konstiga tillsatser. Som tur är har Dafgårds skärpt sig. Hoppas det inte bara är en läpparnas bekännelse.)

Visningar: 41

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.