Predikar barnmorskor?

Barnmorskor fortsätter predika alkoholförbud skriver Dagens Nyheter, Barnmorskor predikar absolutism på SVT:s nyheter och Barnmorskor predikar nolltolerans hos Svenska Dagbladet. Det handlar förstås om att många barnmorskor och distriktssköterskor fortsätter att rekommendera nyblivna mödrar att inte dricka under amningsperioden.

Må så vara att det (just nu) inte finns något vetenskapligt stöd för att spädbarnet skulle påverkas negativt av alkoholen. Men barnmorskornas och distriktornas argument handlar om andra saker. Att ta hand om ett litet barn är en av det viktigaste saker man kan göra, och då ska man inte vara avtrubbad och alkoholpåverkad. Blir omdömet så dåligt av ett glas vin att man inte får köra bil, ska man rimligen inte heller ta hand om ett litet barn då.

Men det intressanta är ordvalet, tycker jag. Predikar. Som att det de bara var ute efter att moralisera. Det är väl snarare av omsorg om barnet. Och, som barnmorskan Lisbeth Hällgren i Piteå säger: skulle föräldrarna låta barnvakten dricka vin?

(Barnmorskor vill ha fortsatt nolltolerans på SR:s hemsida, förresten. Mest nyanserade, som vanligt.)

Besök: 42

1 kommentar

  1. Gårdagens GP innehöll en artikel om att de västsvenska mammorna ammar minst i landet. Mest ammar man i Västerbotten. Och så hänvisade man till WHO-rekommendationen om amning. Artikeln fortsatte sedan med att många barnmorskor sprider budskapet att man inte ska dricka när man ammar och att det saknar vetenskaplig grund. Man kan ju fråga sig vilken källkritik till vetenskapliga påståenden som präglade GP den dagen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.