Efterrätten

Man skulle kunna tro att det finns en viss upprepning bland de här rutiga kokböckerna – här kommer nämligen Efterrätten : Goda läckra och lättlagade desserter från 1955. Den är mycket riktigt en uppföljare på Den bästa efterrätten, som vi skrivit om tidigare. Man motiverar en helt ny bok så här: “Under senare år har dock en hel del hänt även på efterrätternas område. Smaken har delvis förändrats, man vill ha mera lättlagade desserter – kanske ej så söta och tunga som tidigare. Dessutom har livsmedelsindustrien kommit fram med en hel del nyheter både i form av hel- och halvfabrikat”. 1950-talet var verkligen rekordår – tänk bara, att efterrättsmodet växlade så snabbt redan då!

Bilden visar “Barnens egna efterrätter” och längst ned tronar en chokladpudding i form av igelkott. Dessutom bananbåtar, tax av banan och fikon, apelsin-elefanter, äppelgubbe, blandad glass och maränkrans med grädde och bär. Men pratet om halvfabrikat till trots – boken bjuder på ett riktigt halvfabrikatsfritt recept på chokladpudding!

Visningar: 55

3 kommentarer

  1. Var på loppis igår och hittade två av dessa rutiga små godbitar, dock i "pocket", för en femma styck. En röd och en orange. Hittade dessutom en fining om hemkonservering – allt från saft och dricka till hermetisk inkokning. Härligt!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.