Lättlagad mat

Boken Lättlagad mat : hur man lagar god mat fort och lätt samt serverar den trevligt och omväxlande kom 1953 och är en särling i serien ICA-förlagets köksbibliotek – den saknar nämligen det trevliga rutiga omslaget, som finns på alla andra böcker i serien. ICA lät till och med tillverka kakburkar med mönstret på. Vi brukar ha våra syltsnitt i den.

Den här boken lutar sig tryggt mot livsmedelsindustrin. Nuförtiden ser åtminstone jag på industrin med misstänksamma ögon och granskar noga innehållsförteckningarna på jakt efter konstiga tillsatser och sånt, men på 1950-talet var industrin ens vän som ville förenkla. “Konserverna har fullständigt utjämnat säsongerna och gjort husmödrarna oberoende av dagliga inköp”, och förordet fortsätter berätta om hur husmodern slipper konservera mitt i sommaren och hur hon bara behöver öppna en burk och lägga sista handen vid maten. Fullt så enkelt var det kanske inte, men det finns verkligen fantastiska anrättningar bland recepten.

På bilden ser vi en Nautical Buffet, som Hyacinth skulle kallat det. Dukat ombord heter kapitlet. Observera gärna hur oförändrad Kalles-tuben längst ned till höger är!

Visningar: 57

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.