Kåseberga käk

Idag har vi ätit avslutningsmiddag på Vendel i Kåseberga. Jag är gourmand snarare än gourmet, så det här var en ny upplevelse, verkligen i hästväg.

Som en aptitretare fick vi kall tomatsoppa med två pinnmatsbitar: spickeskinka rullad runt en bit nätmelon, oliver och en halv marinerad champinjon med något slags kryddstark kräm.

De ställde dessutom fram helt förtjusande kuvertbröd (t.ex. pyttesmå portionsbröd formade som vanliga formbröd) och ett äpplesmör (som man säger här nere).

Nästa aptitretare var en bit hälleflundra med svart sillrom och en bit rödbeta.

Förrätten var en bit hummer ovanpå en bit bräserad purjo och en iskall glass gjord på sockermajs. Runt låg räkor med rostad mandel, två ruccolablad och färska majskorn. När kyparen hade ställt fram tallrikarna gick han runt med en tekanna och hällde på dillte (sant!). Som tilltugg fick vi också majs, i form av popcorn (också sant!).

Som smakutjämnare fick vi en bit isglass av kamomill.

Sedan kom huvudrätten. Det var lammfilé som serverades med potatispuré, en bit ugnsbakad pumpa, stenmurklesås med murkelskum och en jättesöt lammprinsesskorv med anissmak ovanpå svarta linser. Dekorerat med ett krasseblad. Till detta en skysås.

Efterrätten, till sist, bestod av fattiga riddare med karamelliserat socker, minimaränger, syltat citronskal, pyttesmå äppelbitar, skrunch av något som vi inte lyckades lista ut vad det var och vaniljglass. Och häftigast av allt: två blad harsyra.

Genomgående vatten. Hysteriskt gott, helt enkelt. Vi var alla väldigt imponerade. Det allra bästa var att man fick backa på köttet!

Visningar: 81

4 kommentarer

  1. Hej Anders!

    Tänk så märkligt… Jag googlade efter ett recept på trattkantarellsoppa, hamnade på en sida/blogg tillhörande Kerstin Kokk, skrev ut ett utmärkt recept och ser då ditt namn överst i hennes bloggroll. Världen är liten! Hoppas allt är väl med dig och Daniel. Här på Solbacken har vi det fint. I dag ska vi laga soppa på de trattkantareller vi plockade i går. Hälsa Daniel. Stor kram från Stina med familj.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.