Mariestads stadsbibliotek

DSC00092

Här sitter jag och jobbar just nu, och det är ett förtjusande bibliotek!

DSC00087

Till att börja med är det ett bibliotek som inte skäms över sina böcker. Den bibliotekarie som visade oss runt igår nästan ursäktade sig för att de hade svårt att gallra. Hyllorna är härligt sprängfyllda – precis som de ska vara. Mycket böcker, tätt mellan böckerna och bibliotekarier som gillar att läsa och få andra att läsa.

DSC00091

De anstränger sig verkligen för att utnyttja sina samlingar till max – här gör de t.ex. reklam för Veckans magasinsfynd. Ett smart sätt att få lite ruljangs även bland de böckerna.

DSC00089

En sak som gjorde mig omtumlad och upprymd på samma gång är deras helt respektlösa hylluppställning. Tanken var nog att pyssla med intresseområden, men resultatet kan nog mest beskrivas som ett kreativt kaos. Konstigt nog älskar jag det. Man har till exempel ställt upp signum K (Historia) tillsammans med N (Geografi) parallellt. När man går bland hyllorna känner man absolut av vilka associationer de haft, men först efteråt. På bilden ovan följs Qdfm (Akvarier, terrarier, burfåglar) av Ug (Zoologi). Det är ju i efterhand helt logiskt, men om man inte på förhand vet var man ska leta efter zoologi, så kommer man inte att hitta hyllan. “Vi hittar knappt själva”, sa en av bibliotekarierna upprymt till oss. Som tur är finns det bra skyltar vid ingången.

Allra, allra roligast är att de har knubbar av trä. En knubb är en låtsasbok på vilken etiketten för signumet sitter fast (som Qdfm och Ug på bilden). Numera har de flesta bibliotek fula knubbar av vit, grå eller möjligen röd plast, och de av trä slutade nog tillverkas på sextiotalet. Här har man i alla fall samlat ihop träknubbar från nedlagda filialer och satt upp dem på huvudbiblioteket i stället. De är så mycket snyggare än plastditona!

(Mitt livs bästa containerfynd är nog de trettio träknubbar vi har hemma, som dök upp i samband med en biblioteksflytt i Lit för länge sedan. Å vad jag gillar dem!)

Visningar: 77

2 kommentarer

  1. Så bra! Och biblioteket muntrade upp min dag, det är väldigt trevligt. Dessutom har de kaffeautomat och man får dricka bland böckerna verkar det som!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.