Tre kök

Vi ska få skåpluckorna ommålade i vårt kök – ett riktigt fint sextiotalskök med kallskafferi och hela baletten. Frågan är bara vilka färger vi ska ta. Kerstin, som ska sätta in ett riktigt sextiotalskök från tiden, ska ha grått. Det är ett säkert kort, och eftersom vi har en hel del husgeråd i starka färger som ska stå framme i köket så lutar det nog mest åt det. Men samtidigt…

Kök Bonniers kokbok

Det här köket finns i Bonniers kokbok. Jag ville ha det köket redan som barn. Och Daniel ville ha det köket redan som barn. Visst blir man glad bara av att titta på de citrongula luckorna och de aprikosa lådorna?

Kök Bonniers kokbok 2

Kryddstället på väggen mellan spis och matbord går inte av för hackor. Inte heller lampan över matbordet och de snygga tabletterna med frans.

Herrgårdskök

Ett annat mycket snyggt kök är det här, som finns i första bandet av det utmärkta uppslagsverket Stora hemboken : Praktisk handbok för hem och familj. Köket “återfinns på en svensk bruksgård, vars huvudbyggnad stammar från 1700-talet” och gjordes klart 1954. Det är fantastiskt stort och har som synes dubbla spisar. Den turkosa glasmosaiken och luckorna i rödbok blir fantastiskt vackra ihop.

Herrgårdskök planritning

På planritningen noterar man följande: i anslutning till köket finns ett gå-in-i-skafferi (dörren till vänster om assistenten) där kylskåpen står, vidare en liten matvrå för personalen och ett särskilt disk- och uppläggningsrum. Dessutom går en mathiss upp till festmatsalen. Massor av praktiska detaljer, som ett mycket grunt skåp för iläggsskivor till matsalsborden och en vrå för skoputsning. Och tänk bara, ett skåp enkom för kakburkar!

Husmors skrivplats

Och självklart finns en särskild skrivplats för husmor..

Kläppeköket

Det tredje köket kallas Kläppeköket och finns också i Stora hemboken. Kläppe ligger halvvägs mellan Lit och Östersund. Köket byggdes om 1956 av ICA, fungerade som visningskök och dyker upp i flera av våra hem-och-hushållsböcker från tiden. Mamma har berättat att tanterna i Litstrakten åkte dit och tittade när det var nygjort. Idén med en färg upptill och en annan nedtill är kul, även om jag inte skulle vilja ha just blått och vitt.

Visningar: 172

5 kommentarer

 1. Åh…jag gillar det gula köket! Vacker gul färg som man blir glad av. Precis som du säger! Hade ett liknade kök, fast ett betydligt mindre, när jag bodde i en äldre lägenhet Lycksele..Man mår bra i ett sånt kök. 🙂

 2. Det skulle ju bli snyggt! Jag hade en salig blandning på handtag i mitt gula kök.. Lådhandtagen var i trä. Nåt liknande som på bilden med husmoderns skrivplats. På skåpdörrarna satt gamla rostfria snäpphandtag, som man sticker in fingret i för att öppna.Och jag har för mig att det fanns två underskåp med liknande de på länken. Helt galet att blanda men otroligt charmigt på samma gång. 🙂
  Skickar med en länk på rätt mysiga retrokök:

  http://www.kvanum.se/kok/retro/inspirationsgalleri

  Kolla oxå in tillbehören 🙂

  http://www.kvanum.se/kok/retro/tillbehor

 3. Ruskigt snyggt med matplatsen med vägglampa över mtbordet och kryddhyllan på väggen! Gillar verkligen det stora köket med träluckorna och mosaiken också. Och tänk att ha en sån där skrivplats i köket och ett särskilt skåp för kakburkar. Lovely! Det var för övrigt rätt vanligt i reportage i Allt i hemmet kring 1960 att ha några lådor målade i avvikande färg. Ofta var det Lena Larsson som låg bakom de reportagen. Frågan är hur vanligt det var egentligen hemma hos folk?

 4. Nä, diskrepansen mellan inredningstidning och verklighet var kanske densamma nu som då. Fast det är gräsligt vackert i vilket fall, både reportagen och verkligheterna 🙂

  Kakburksskåpet är nästan häftigast! Och jag kan nästan känna hur det borde ha luktat där, i hela köket alltså. Svalt och kryddpepprigt liksom.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.