Det här är en av våra mer osannolika kokböcker. 36 slott och herrgårdar, mest i södra Sverige, presenteras med tillhörande slottsfru och hennes recept.
Idel ädel adel – fast inte bara. Titelvurmandet vet sig inga gränser: grevinnan Wiveka Thott på Skabersjö, friherrinnan Ebba Barnekow och Elisabeth von Stockenström (som bara är av adlig ätt utan krona) är några av damerna. Och somliga är snöpligt nog bara fru.
Som till exempel fru Mary Stephens. Hennes bidrag är “en ljuvligt god mannagrynstårta, som fru Mary Stephens ofta låter baka till helger och högtider”. Jag älskar att hon låter baka och inte bakar själv.
Bokens absolut roligaste mening kommer från Marys bildtext: “Fru Mary Stephens (syster till fröken Florence Stephens på Huseby) är känd uppfödare av skyterrier och Smålandsstövare och har många hundar på Torne gård. Champion Molly av Tornö vaktar alltid matte”. Vilket så tydligt framgår av bilden.
Friherrinnan Erna af Ugglas på Skönabäck bidrar med halsband av träpärlor, brandgula glasögon och det här fantastiska receptet från sin jylländska farmoder – wienerbrödsimitationen Jensines kage (kakan alltså, inte farmodern).
Deg:
200 g smör
2 medelstora ägg
50 g jäst
½ dl socker
300 g vetemjöl
Man börjar med att smälta smöret sakta. Äggen vispas ned i smöret och blandningen ljummas. Jäst och socker röres ihop tills allt blandats. Lägg mjölet i en bunke och häll över alltsammans. Arbeta ihop till en smidig deg.
Degen blir mycket lösare än du kan ana, och den är enormt svårarbetad – men håll ut! Resultatet blir lyckat.
Kavla ut den (gärna på teflonbakplåtspapper!) till två långsmala rektanglar (17 x 35 cm). Låt den jäsa i 15 minuter.
Rör under tiden ihop fyllningen:
100 g smör
100 g socker
1½ dl russin
2 msk kaktärningar eller syltade apelsinskal
Börja med att röra smör och socker tills det blir poröst. Tillsätt sedan frukten. Bred ut fyllningen mitt på deglängderna och vik över kanterna så bara en smal ränna av fyllningen syns. Vik också in kortsidorna. Pensla med ägg, lägg på plåt, jäs dem inte utan grädda alltsammans långt ned i ugnen. 200°C, minst 15 minuter.
Gör sockerglasyr och garnera de färdiga längderna, som bör serveras varma. Elektronugn har visat sig fungera bra om man vill värma dem i efterhand.
Degen är som sagt mycket kletig. Förmodligen kan man öka på mjölet något.
Men varje vacker historia har sin skuggsida. Erna af Ugglas må ha ett bra recept, men det förhindrar inte att hon sannolikt hade nazistiska sympatier under 1930- och 1940-talen. Hennes namn finns på listor över personer som skickat jul- och nyårshälsningar i en nationalsocialistisk tidning samt i medlemsmatrikeln för Riksföreningen Sverige-Tyskland. Listorna finnas på http://www.tobiashubinette.se/. Det är en ganska intressant och skrämmande läsning över huvud taget. Gott om militärer, läkare, disponenter och sånt.
Nå. Trots friherrinnans motbjudande förflutna är kakan långt ifrån motbjudande. Vi bjöd på Jensine i förra veckan då vi hade besök av bland andra Kerstin. Jag är glad och lite smickrad över att våra ceylonkoppar fick bli “Dagens kopp”!
Visningar: 271
Vilken fantastisk bok!
Absolut! 🙂 Och prova att göra jensine, vetjag!
Aha, hette det gottiga något så spännande som Jensine! Nazitant eller inte så var det ljuvligt GOTT!
Är Bengt Hjelmqvist på Åryds herrgård (Växjö) med? I så fall skulle jag gärna vilja få en kopia på den delen!
Anna: Tack!
Pax: Nä, han är inte det. Men borde inte biblioteksföreningen ge ut en kokbok med gamla biblioteksprofilers recept? Greta Renborgs PR-snitt? Bengt Hjelmqvists folkbildningsbullar? Eller så.