Några katalogkort

från sjukhusbiblioteket i Mariestad.

Periodvis har svenska bibliotek katalogiserat pseudonymer med huvuduppslag på det riktiga namnet och ev. biuppslag på pseudonymen, periodvis (som nu) direkt på pseudonymen. Dessa skiftande katalogregler har här gjort att man gått in i katalogen och korrigera och stryka. Jag vet att det är nördigt, men det är ganska kul att se avlagringar av olika tiders katalogregler såhär. Det ser man förstås aldrig vid helelektronisk katalogisering.

DSC01106

DSC01108

Det nedre kortet har absolut snyggaste layout och typsnittsval. Bibliotekstjänst tryckta kort från 1970-talet. Förkortad katalogisering på skönlitteratur på bägge. Visserligen är ISBD-interpunktion funktionellt, men snyggt? Inte värst i jämförelse.

Det här biblioteket har laborerat med parentessignaturen (d) för deckare. Lite kul. Måste kolla i nåt gammalt klassifikationssystem när jag kommer hem, jag tror att det var en giltig signatur för länge sedan.

DSC01107

Lite mer hemkörd variant. Linjerade kort är också ganska fint.

DSC01105

Som bonusbild: den snygga kortlådan för datum- och bokkort. Obemannat bibliotek med små resurser – då fungerar det fortfarande bäst med manuella rutiner!

Visningar: 65

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.