Kortedala museum

Hit måste du åka, kort och gott! Till Kortedala museum – en helt vanlig tvårummare på första våningen i ett hyreshus i Kortedala, pietetsfullt bevarad, restaurerad och inredd som det begav sig under 1950-talet.

Allt här är 1950-tal, utom tvålen på toaletten (den pumptvål man får använda, förstås, sen finns riktiga tvålar också) och skoskydden (för att spara mattorna). Här kommer lite bilder:

image

Badrumsskåpet.

image

Jag är uppvuxen med Nils Johan-elvispen. Och reda-hyllor förstås. Obs! den praktiska upphängningen av diskstället.

image

I porslinshyllan noterar vi uppifrån Grå rand, på nästa våning snygga äggkoppar som Johan K har och som vi åt ägg ur bara några timmar innan jag tog kortet, och på nedervåningen Prunus, Salix och Spisa Ribb – alla Lindbergserviser. Resten kan jag inte namnet på i huvudet men de är förstås fina de också.

image

I skåpet ovanpå kylskåpet finns bl.a. en Terma-kaffekanna. Och överallt hyllremsor och –papper, förstås!

image

Förevisning av fantastiska plastbandsklädda salladsbestick. Guiderna har själva bott i området på 1950-talet och är väldigt tillmötesgående och kunniga!

image

Och själva besticken.

image

Våg och kakburk. Och Saint Paulor i fönstret.

image

Städskåpet. Allt är så genomfört! Till och med strömbrytarna för belysningen är original. En av guiderna berättade att de har dispens för att få ha kvar dem, och dispensen gör att ingen får bo i lägenheten just därför. Jag har aldrig hört talas om någon som dog av en elstöt från en femtiotalsströmbrytare. Fånig regel!

image

Cirkelkaffe från Konsum. I bakgrunden lådan där man samlade kvitton för återbäringen.

image

Tallrikshylla och en bit av den snygga kökstapeten.

image

En luxus-lampa i sovrummet.

image

I barnkammaren står en kvartslampa och en liten grammofon där tonåringen lyssnade på…

image

… Paul Anka, förstås.

image

Torkhuven, fastskruvad i den (vilket inte syns så väl) otroligt fina teak-fönsterbrädan.

image

Min guide-namne Anders visar helgdagskaffekannan. Observera följande…

image

… nämligen den genialiska, praktiska spill-manschetten som man trär över pipen. Någon som har liggande? Vi har alldeles för många kannor som droppar nämligen.

image

Vardagsrumssoffan är en bäddsoffa. Föräldrarna sover där, och i barnkammaren barnet (tonåringen? Sagda avkommas ålder var lite svår att fastställa, eftersom leksakerna passar för alla åldrar.)

image

Jättefina vardagsrumsgardiner!

image

En väggampel. Också sådant vi har liggande som borde sättas upp!

image

Hallen. Till och med ytterdörren (som inte syns) är original, resten av dörrarna i trappuppgången var fula och nya.

Kortedala var fint annars också. Livsmedelsaffären har kvar sin originalskylt, undantaget att s-et inte lyser. Till höger finns en ful modern ICA-skylt som jag redigerade bort med flit.

image

Bredvid Ovrells finns ett konditori (Viktoria) som hade riktigt bra semlor. Om jag ägde konditoriet skulle jag slipa bort 1990-talsfärgen från ädelträpanelerna och satsa på 1950-tal i inredning och sortiment. Det skulle vara ett utmärkt komplement till museet!

Nå. Det här var en fantastiskt fin dag! Är du det minsta intresserad av 1950- och 1960-talsdesign är ett besök av nöden, ja, helt enkelt oumbärligt!

Visningar: 154

9 kommentarer

 1. Åh, Kortedala museum är en pärla! Det är säkert mer än tio år sedan jag var där sist, så jag borde ta mig dit igen nästa gång jag är i krokarna.

 2. @Kerstin: Det bara måste du! Jag bestämde mig på stående fot att engagera mig om någon skulle starta samma grej i Umeå. 🙂

 3. Hej Anders!

  Kul att du har varit här i Kortedala och spanat in 50-60 tals grejer!
  Overlls skylten skall renoveras så att även s:et lyser. Hela skylten måste restaureras, så att den håller i ytterligare 60 år. Det finns en Ovrells skylt även på hörnet som vätter mot parkeringen Östramidvintersgatan. Tyvärr är det så jäkla dyrt! Men det är ett måste!

  Ha de gött

  Mikael
  ICA Nära Ovrells

  (Gilla oss på Facebook, ICA Nära Ovrells)

 4. Så roligt med bevarade/återskapade miljöer där det ser ut som om folk bara är iväg en stund och snart kommer hem igen. Får nog försöka få till ett besök där någon gång !

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.