Northiams folkbibliotek med tillbehör

I Northiam finns ett litet, med betoning just på litet, folkbibliotek som är öppet två dagar i veckan, två timmar åt gången. Jag råkade gå förbi i torsdags när det just hade öppnat.

“How can we help you? We’re the two ladies in charge”, sade den ena av de två vithåriga damer som arbetade som volontärer i biblioteket. Jag sade att bibliotek är min favorit och att jag gärna ville titta runt.

Det är ett rum, uppskattningsvis 1500 volymer, golv av spånskivor och gamla utrangerade hyllor. Och helt fantastiskt är det. Den absoluta tyngdpunkten ligger på skönlitteratur, i synnerhet deckare. Det fanns några spridda hyllor med facklitteratur, till exempel en trädgårdshylla och en kokbokshylla.

image

image

Två saker var extra charmiga.

1. Utlåningssystemet. Helt manuellt och såvitt jag kan förstå av utrustningen i böckerna handlar det om det Browneska systemet. Datumstämplar och hela baletten, och “there is no risk at all of the computer crashing”, sa de och skrattade bäggetvå.

image

image

2. De tapetserade hyllorna. Se vilken ursnygg tapet som satt på bakstyckena på vissa av hyllorna!

image

Biblioteket verkar vara välbesökt, på den halvtimme jag var där kom det in åtminstone sex-sju låntagare, mest äldre ladies och gentlemen. När jag och damerna hade pratat klart frågade den yngre om jag visste om att det fanns biljardhall i huset.

Hon tog mig uppför trapporna, och där, på vindan, fanns en fullt utrustad biljardhall med två ENORMA biljardbord, större än några jag sett i Sverige innan. Jag glömde att fråga hur de hade fått upp dem. Två äldre herrar spelade men avbröt spelet för att artigt konversera mig.  Hade jag varit till Tenterdon? Det hade jag inte, men då måste jag åka dit. Och har du sett den stora tusenåriga eken på the village green där drottning Elizabeth, alltså den FÖRSTA drottning Elizabeth, på 1400-talet lämnade kvar ett par sidentofflor på vägen till Rye? Nej, det hade jag inte heller.

Jag ska absolut gå och kolla på eken, den har en historisk inskription i sig till minne av det kungliga besöket.

Visningar: 36

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.