Riktlinjer för rapportering – The Equator Network

Det vanligaste sättet att rapportera resultat från forskning är att skriva en artikel som publiceras i en vetenskaplig tidskrift. Historiskt har kvaliteten på dessa artiklar skiftat. Ibland fattas information, och sättet att beskriva t.ex. rekrytering till en randomiserad kontrollerad studie (RCT) kan variera stort. Under 1990-talet kom CONSORT-riktlinjerna, som rekommenderar hur en RCT skulle rapporteras i en tidskrift, alltså ett slags checklista på vad som ska finnas i artikeln.

Genom åren har andra sådana rekommendationer vuxit fram, och under veckan har jag fått lära mig att det också finns riktigt bra sådana även för kvalitativa artiklar (t.ex. RATS och COREQ).

image

The Equator Network finns en stor samling sådana riktlinjer, för allt möjligt, bland annat RCT-er, kvasiexperimentella studier, epidemiologiska studier, systematiska litteraturöversikter och så vidare. Det verkar vara en jättebra resurs, och i fortsättningen ska jag försöka följa dem när jag skriver manus.

Och någon dag då jag är riktigt modig ska jag granska det jag hittills publicerat utifrån riktlinjerna…

Visningar: 5264

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.