Var citeras vem? En kul funktion i Web of Knowledge.

Ibland vill man veta vem som använder en viss teori eller en metodartikel eller så. Då är Web of Knowledge ett bra hjälpmedel!

Förra veckan hade vi seminarium på en artikel av Janice Morse som handlade om en teori för lidande som hennes forskargrupp utvecklade i början av 2000-talet. Jag blev intresserad av hur spridd teorin egentligen var. Det enklaste sättet att ta reda på det är att se vem som citerar artikeln. Karina Sjögren på Medicinska biblioteket tipsade då om Web of Knowledge.

På ett litet kick fick jag fram den här sammanställningen, där (häng med nu) de artiklar som citerar teorin sorterats per land. Flest först.

image

Så här gör man:

1. Surfa till Web of Science. Om du finns på Umeå Universitet, går du via www.ub.umu.se > Databaser (i den ljusblå sökrutan till vänster) >  Web of Science (under “Ett urval databaser”) ganska mitt på sidan.

2. Sök artikeln.

image

3. Leta upp artikeln i träfflistan och klicka på siffran efter Times Cited:, i det här fallet 63.

image 

 4. Nu kommer en lista med alla artiklar som citerat artikeln upp. Då scrollar man nästan längst ned på sidan och klickar Analyze results.

image 

5. Här väljer man Countries/Territories (men det är rätt skoj att välja Authors för att se vem som citerar mest eller Institutions för att se vilka universitet som oftast citerar artikeln) och klickar Analyze.

image

6. Klart!

image

Härifrån kan man sedan, genom att markera en rad och klicka View Records, se alla citeringar från ett visst land och så vidare.

Sammantaget en rätt skojig funktion om man snabbt vill få ett begrepp om var viss forskning används.

Visningar: 125

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.