Dagens knubb

På konstnärligt campus här i Umeå har det precis öppnat en trevlig biblioteksfilial, och det är därmed det första helt rena deweybiblioteket på Umeå UB.

Biblioteket ställer upp sina böcker på hela DDC-klassningen, och knubbarna används här för att dela av sviterna med jämna mellanrum. Eftersom det här är en konstvetenskaplig filial, så är förstås DDC:s huvudklass 700 finfördelad, till och med till en nivå under sektionen någon gång.

I bibliotek uppställda enligt SAB är vi vana att alla böcker under en knubb är antingen på samma eller lägre nivå än knubbens signum. T.ex. om ett bibliotek har knubbar för A och Ab, kommer böcker uppställda på Abdc (klassifikation) att hamna under Ab (bibliotek) och böcker uppställda på Ac (arkiv) att hamna under A (bok- och biblioteksväsen).

I DDC uppställt på hela klassningen fungerar knubbarna på ett helt annat sätt. Där är de snarare ses som avgränsare av ett flöde. Till exempel: under knubben 710 kommer som andra bok en som är klassad 711.

Egentligen är det helt logiskt. Dewey är decimalklassifikation, så 710 ska egentligen utläsas som 0,710, alltså 0,71 – och då täcks ju också 711 in i 710. (Men skulle jag gjort om DDC idag, skulle jag kallat 710 för 71.)

Här har man justerat klartexten på knubbarna så den ska täcka in ett större område än vad signaturen gör. 710 betyder egentligen “Stadsplane- & landskapskonst”, men 711 heter “Fysisk planering”. Därav texten på knubben.

image

Lite råddigare blir det för en bok som är klassad 745 (“Konsthantverk”), som hamnar under knubben för 741 (“Teckning och teckningar”). Det är inte helt lätt att begripa, men en benhård konsekvens av strikt numerisk uppställning.

Nå, allt är säkert en vanesak.

Vad gäller knubbarna har man arbetat med kontraster: knubbarna för huvudklasserna har inverterad text jämfört med de andra. Och alla knubbar är tvåspråkiga – här vimlar av engelsktalande studenter och en stor del av litteraturen är på engelska dessutom.

image

Och lite här och där har man ställt ut förklarande skyltar. Det är bra tror jag.

image

Visningar: 104

2 kommentarer

  1. Knubbar & bibliotekshistoria plus ditt perspektiv på DDK. Kul & intressant!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.