Den bästa efterrätten

I vår kokbokshylla finns tolv trevliga, rutiga kokböcker från (mest) 1950-talet som ingår i serien ICA-förlagets köksbibliotek. Vi tänkte presentera dem framöver här på bloggen.

Först ut är Den bästa efterrätten : 500 läckra recept på goda efterrätter. Gemensamt för många av de här böckerna är att de kommit i många upplagor, och det här är den tredje upplagan från 1950 som vi äger. En annan gemensam sak är att böckerna ofta bygger på en pristävlan i ICA-kuriren, vilket gäller för den här boken också.

Ett av kapitlen handlar om savariner (uttalas savaräng’). Det är en finfin efterrätt som man inte får så ofta. En äkta savarin, som fått namnet av fransosen Brillat-Savarin, är väldigt mäktig, väldigt god och ändå inte så svår att göra. Det är i princip en jäsdeg som gräddas i en kransform. Man kokar frukt i en sockerlag, dränker sedan in den färdiga kakan med lagen och lägger frukten i hålet i mitten. Serveras med vispad grädde.

På bilden ser vi Solrosen, Tartlettårta med bär, Fruktsallad och Frukt med gelé.

Visningar: 74

2 kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.