Framme


Nu har jag kommit fram till Åbo, där jag ska gå en forskarskola i omvårdnad i två veckor. Åkte igår kväll med nattåget till Arlanda. Kom till Uppsala vid sex på morgonen, utsvulten. Hittade ingenting att äta förrän klockan var kvartiåtta. Jag raglade halvt medvetslös av hunger in på Pressbyrån i Arlandas utrikeshall och köpte en Pucko och en brödbit. Sen åt jag en anständigare frukost på en av restaurangerna i Sky City när de väl öppnade vid åtta.

Jag är lite irriterad över att jag flög från Helsingfors till Åbo – mamma uppmärksammade att jag hade kunnat få en flygresa mindre om jag hade tagit tåget från Helsingfors hit. Men nu är jag hur som helst framme, en massa extra koldioxid i onödan.

På flyget mellan Helsingfors och Åbo var det färdiginspelade flygvärdinnor som informerade om säkerhet på finska, svenska och engelska. Observera: svenska, inte finlandssvenska. Absurt! När en av de vackraste svenska dialekterna kommer härifrån, varför väljer man en stroppig stockholmsdialekt med gyllenhammar-r i stället?!?

Lyssnar på en finlandssvensk radiokanal som just haft ett temaprogram om Tove Jansson och går på upptäcktsfärd i hotellrummet, som har utsikt mot Salutorget. Här finns: badkar, bredband, bubbelbadskum med lingondoft, duschmössa, kemtvättpåsar och strykjärn – alltsammans sånt jag inte vågat hoppas på. Det är ett väldigt lyxigt hotell, men som ex-landstingsanställd är jag mer van vid halvdana lågbudgetalternativ. A pleasant surprise.

Visningar: 59

2 kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.