Vad jag lärt mig om komplexa interventioner i sommar

Hejhej! Jag sitter i  Riga är precis på väg hem från EANS scholarmöte och vetenskapliga konferens vid det katolska universitetet i belgiska Leuven. De flesta av presentationerna handlade på ett sätt eller annat om komplexa interventioner, vilket egentligen inte är så konstigt eftersom man med fog kan hävda att de flesta omvårdnadsaktiviteter är någon form av komplex intervention.

Tre teman som kom igen i många av presentationerna:

  • I princip alla börjar med en systematisk litteraturgenomgång. Jag tror vi kan förbättra våra sådana radikalt där hemma.
  • Man använder tvärprofessionella team i utvecklingsfasen, ibland också delphimetod där experter uttalar sig om innehållet i interventionen.
  • Processutvärderingen tycks vara kritisk för att förstå vad som händer i interventionen, och de som inte kombinerat sin kvantitativa utvärdering med kvalitativa data verkade ångra sig bittert.

Jag har varit lite orolig för att min teoretiska modell inte är så stabil och lyckad som den borde vara, men det är uppenbart att många fler kämpar med sådana problem. Om EANS ordnar en Master Class i modellering av interventioner någon gång måste jag allt gå den.

Ett mycket intressant föredrag handlade om hur komplexa interventioner ska rapporteras när de publiceras (jag har förresten bloggat tidigare om sådana riktlinjer). En forskargrupp kring Gabriele Meyer i Witten/Herdecke har utvecklat en första version av riktlinjer för det. Riktlinjerna kallas CReDECI, Criteria for reporting the development and evaluation of complex interventions in healthcare, och finns publicerade i IJNS.

En smart finess med riktlinjerna är att rapporteringen förutsätts styckas upp i flera publikationer vilket man alltså tar hänsyn till. Man gör alltså en artikel om utveckling och pilottestning, en om sin stora utvärdering och en om implementeringen. Även CONSORT har riktlinjer för komplexa interventioner, men till skillnad från CReDECI förutsätter de att det är en RCT man rapporterar och i en publikation.

Till sist ett kul citat:

“One of the aspects of a Complex Intervention is that you got to have a complex acronym for the intervention”. (Philip Keely)

Visningar: 140

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.