Vårt skafferi

Jag och Morgan pratade just om hur man bäst inreder och ordnar sitt skafferi. Han hade kollat i tillgänglig femtio- och sextiotalslitteratur med tätt om referenser från Hemmens forskningsinstitut, men han kände ändå att han behövde tips. Och så här ser det ut i vårt LCHF*-skafferi:

Vi använder rätt mycket korgar och lådor (egentligen diskbaljor som vi köpte i Karlstad). Det är väldigt praktiskt, både när man vill få översikt och för att lätt komma åt det som står längst in i skafferiet. Kryddorna bor i ett helt eget kryddskåp, och dessutom har vi en rejäl matkällare en trappa ned där vi förvarar en del.

Nå. Först en översiktsbild:

image

Övre halvan:

Uppe till vänster har vi konservburkar (men couscouset råkade stå framför). Uppe till höger en låda med diverse specerier, mest korn- och grynprodukter. Den lilla nättliga hyllan till vänster i mitten innehåller småburkar med cacao, strösocker för bordet, honung och sånt. Sedan är det nedtill till vänster en korg med buljong, torkad svamp och liknande och bakom den en likadan korg med tårtströssel, karamellfärg, marsipan och annat pynt. Nedtill till höger finns en låda med ris och gryner. Framför dem (och det är inte helt praktiskt) oljor och vinägrar.

image

Nedre halvan:

Fyra lådor. Uppe till vänster socker av olika slag: flor-, strö-, pärl-, bit-, muscovado-, farin-, sirap och annat hälsosamt gott-gott. Uppe till höger mjöler: vete-, graham-, ris-, potatis-, dinkel- och råg- förstås. Framför en vacker Saltå Kvarn-påse med korngryn (vi ska göra Barley water). Nästa våning innehåller nedtill till vänster kakfyllningar. Här finns russin, hasselnötter, valnötter, sötmandel, torkad blandad frukt till kräm, suckat och sånt. Och nedtill till höger, slutligen, makaroner i olika façoner.

image

Bakom plastlådorna finns det plats för ett och annat extrapaket mjöl eller socker eller vad vi nu råkat lägga upp lager av.

Till sist finns den här fina hyllan på insidan av dörren. Ni ser ju själva. Oblaterna längst upp till höger kommer från Tyskland, likaså Sahnefest (som är ett slags stärkelsepulver som gör grädden styvare och mer lämplig för bakelser). Lillburken med brunorange innehåll är okrossad saffran som jag köpt av Susanne en gång, och den lilla bruna glasflaskan är mycket behändig citronessens från Marks & Spencers.

image 

Hoppas det här kan vara till gagn för någon.

* Ironi. Obs! Ironi.

Visningar: 276

8 kommentarer

  1. Precis så där håller jag också ordning i skafferiet, med lådor med olika kategorier av varor. Det är så smidigt både för att hitta lätt och för att kunna städa enkelt!

  2. Ja, det är jättebra faktiskt. Men _helst_ skulle jag vilja ha ett riktigt rullbart speceriskåp med plåtlådor, eller en stor redaanläggning! 🙂

  3. Jag blev inspirerad och lådade mitt skafferi. Första veckan hade jag dörren öppen hela tiden och bara njöt. Nu öppnar jag den när jag behöver bli lite glad.

  4. Det är ju nästan för bra att få tillgång till denna samlade kunskap som ni skrapat ihop från årgång efter årgång av Hemmets journal! (som jag är säker på att ni tjuvkikat i (-; )

  5. Vad härligt organiserat! Sånt tycker jag om 🙂
    Du har inte kommit på något bra system för ordning i den där kökslådan där allt jox man inte vet vart man ska göra av hamnar?

    Bra att du är tydlig med ironin. Sånt kan vara svårt att förstå 😉

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.