Action research och annat

Det är inte klokt så upptagna föräldrar på en barnonkologisk avdelning är, åtminstone om man vill hitta en bra dag för att intervua dem. Jag har suttit och pratat med Britt, vars råd som vanligt är ovärderliga, om vilken dag som skulle kunna passa. Så här ser schemat ut i början av veckan:

  • Måndag: Bildterapi på eftermiddagen, clowner på kvällen.
  • Tisdag: Föräldraforum på eftermiddagen.
  • Onsdag: Massage på eftermiddagen, föräldrafika från BCF på kvällen.

Jag vet inte riktigt hur man ska sy ihop det här. Tisdagkvällarna är lediga, men risken är att föräldrarna redan är mentalt utpumpade efter föräldraforumet och inte orkar bli intervjuade. Annars skulle man hinna på onsdagarna i slutet av massagen och innan barncancerfikat, men problemet då är att det inte är lika många familjer på avdelningen som på tisdagarna, dvs färre att intervjua. Tål att tänka på. En viktig grej blir att se till att vi har barnpassning, jag har lite idéer om det.

I förmiddags har jag läst massor om action research (nån som vet ett vedertaget svenskt ord?). Det verkar vara ungefär vad vi har tänkt göra redan sen tidigare, men nu finns det också ett ord på det. I en kortvariant är action research att…

… work together with community members to implement the action and social change necessary to resolve a health problem [1].

Tanken är att vi ska utveckla ett strukturerat informationsprogram riktat till föräldrar som har barn med cancer och undersöka vilken effekt programmet har. Det är tänkt att personal, forskare och föräldrar ska samarbeta i processen, och action research verkar vara ett bra ramverk. Här är en minneskarta om action research som jag gjorde under förmiddagen:

Vad gäller minneskartor kan jag tipsa om det utmärkta programmet Freemind, som jag håller på att lära mig. Väldigt behändigt, faktiskt.

[1] Kelly, P. J. (2005). Practical suggestions for community interventions using participatory action research. Public Health Nurs, 22(1), 65-73.

Visningar: 68

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.