Melodifestival och Malena

Det är himla skoj när en operasångerska, förmodligen förhållandevis okänd i de breda lagren om man jämför, ändå kan sopa banan med hjälp av tittarrösterna som igår kväll. Undrar vad som hände egentligen, när finkultur blev så poppis helt plötsligt.

Det måste vara Malena Ernmans drag av helylle blandat med operaglamouren. Hon beskrivs ofta som en operadiva – men hon är rena motsatsen till den narcissistiska divan med den lättsamma självdistans hon har. Och naturligtvis bidrog att hon sjunger som en gudinna, i synnerhet i de högre registren.

Tänk, förresten, om Birgit Nilsson hade kunnat ställa upp på 70-talet, när hon var på topp. Vilken skräll det hade blivit! (Och tänk, förresten, så kul att det här klippet finns!)

Lika kul som att Malena vann är det att de två topp-platserna gick till äldre, ambitiösa artister som själva slitit fram en karriär och inte till en massproducerad teve-Idol. Caroline af Ugglas var också hysteriskt, hysteriskt bra!

(Foto Mats Bäcker)

Besök: 43

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.