Termer inom diskursteori

Läser en fantastisk kurs om diskursanalys just nu. Det finns flera olika inriktningar inom diskursanalysen, varav diskursteorin är en. Den har mer inriktning på abstrakta, samhälleliga diskurser och har analysverktyg som ursprungligen kommer från lingvistiken och strukturalismen. De var därför väldigt främmande för mig, men jag har försökt reda upp det lite. Hoppas det kan hjälpa någon.

Nedan ser vi en diskurs (blåa fältet). Den innehåller ett antal moment (gröna Xxx), som fixerats i sin betydelse genom artikulation (de gröna linjerna). Diskursen har tillslutits. Ett av momenten är en nodalpunkt (NP), som är ett centralt moment som de andra momenten grupperas kring. Kring diskursen ligger det diskursiva fältet. Där finns andra, mångtydiga tecken, element (blå Xxx), som ännu inte har någon fixerad betydelse i diskursen.

clip_image002[1]

På nästa bild ser vi en konkurrerande diskurs (violett). Här artikuleras andra tecken tillsammans (röda linjer). Den har samma nodalpunkt som den tidigare diskursen – nodalpunkten blir en flytande signifikant eftersom den tydligen är väldigt tvetydig. Därmed fungerar den också som element i det sammanhanget eftersom betydelsen inte är fixerad i relation till de bägge diskurserna

clip_image002[3]

Visningar: 4106

13 kommentarer

 1. Hej! Jag skriver en uppsats med diskursteori som metod. De här bilderna var väldigt bra illustrationer. Är det dina egna, eller finns de att tillgå någonstans?

 2. Hej! Även jag skriver en uppsats med diskursanalys (med inriktning mot diskursteori) som metod. Precis som föregående talare nämnde så var illustrationerna väldigt bra. Så jag undrar också om det är okej för mig att "låna dem" – självklart så refererar jag källan!

 3. Hej! spännande tolkning! Måste dock fråga eftersom jag är novis och liksom föregående skribenter också läser in mig just nu. En betydelse kan väl aldrig fixeras? Är inte det hela meningen?
  Måste tyvärr posta anonymt eftersom jag inte har google-konto eller div. andre modaliteter. Heter iaf Johanna =)

 4. Fantastisk illustration och bra beskrivet! Jag lånar gärna också dessa bilder, hänvisar självklart till källan! Tusen tack för förenkling och ingivande förståelse!
  /Petra

 5. Hegemoniella krafter försöker att fixera betydelser för att stabilisera diskurser, men i Om det Politiska tydliggör Mouffe att de aldrig kan nå permanent hegemoni på dessa sätt.

 6. Hej Anders! Även jag vill gärna använda mig av dessa jättebra illustrationer i min uppsats. Jag hänvisar givetvis till källan!

 7. Hej Anders! Tack för detta otroliga förtydligande! Här har du ännu en person som skulle vilja använda sig utav dina illustrationer i sin c- uppsats, om det är ok. Hänvisar såklart!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.