Scholar’s meeting

Idag har jag deltagit i EANS (European Academy of Nursing Science) scholar’s meeting. En scholar är en forskare i början av sin karriär och om man har gått EANS sommarskola, som jag har gjort, kan man bli scholar direkt.

Vi hade flera intressanta föreläsningar. Inga-Lill Rahm Hallberg har pratat om hur man planerar ett internationellt samarbete och på vilka olika nivåer man kan göra det. Att starta upp ett stort forskningsprogram direkt som nydisputerad är uppenbarligen inget hon rekommenderar – men däremot ska man försöka skaffa sig ett nätverk och kanske sampublicera i mindre skala med forskare från andra länder. Där blir EANS-nätverket väldigt användbart tror jag. Det som var tänkvärt var hur hon hela tiden poängterade betydelsen av att vara strategisk i sina val, och att inte samarbeta bara för att man blir smickrad av erbjudandet. Klokt.

Sascha Koepke från Lübeck hade ett föredrag om hur man får kliniskt verksamma sjuksköterskor att vara forskningsaktiva. Han redovisade flera exempel på Journal Clubs ute på klinik. Jag skulle gärna vilja pröva det någon gång, kanske med fokus på att läsa systematiska litteraturöversikter, det är ju den typ av artikel som borde vara mest intressant för en kliniker trots allt.

Slutligen fick vi en introduktion i alla EU-medel man kan söka av An Jansen från Katholieke Universiteit Leuven (där mötet äger rum). Det verkar vara en administrativ mardröm, men samtidigt finns det massor av forskningsmedel att söka. Jag ska inte göra det än, tack och lov.

Visningar: 90

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.