Flyg är så uselt

Varje gång jag flyger så påminns jag om varför flyget är ett så gräsligt färdsätt. Långa köer, långa avstånd, obegripliga självbetjäningssystem, närgångna säkerhetskontroller och, värst av allt, en enorm miljöbelastning. Allt detta för att tjäna några ynka timmar på ett helt liv.

Och till på köpet verkar SAS, i dessa konkurstider, ha lejt ut flygningen till Air China. Kommer vi ens fram?

Tåg är så mycket bekvämare.

Visningar: 39

Äppelmuffins för vedspis

image

De ser lite lustiga ut eftersom värmen i spisen är ojämn. Vi får vrida plåten halvvägs in i gräddningen, och det gör att de jäser höjer sig lite snett. Fast det gör inget, de fick bara mer karaktär på så vis. Receptet finns här och passar alltså bra för vedspis.

Visningar: 66

Ulrika spikar

Det är uppenbart att det börjar närma sig nu. Ulrika och jag hade våra antagningsseminarier på samma dag — och nu är hon klar med sin avhandling om kvinnor som rekonstruerar eller inte rekonstruerar sitt bröst efter att tagit bort det på grund av bröstcancer.

Se så flitigt hon spikar:

Och här pekar hon på avhandlingen:

image

Jag är lite extraglad över den här avhandlingen eftersom jag gjort framsidan.

Visningar: 82

Vårt skafferi

Jag och Morgan pratade just om hur man bäst inreder och ordnar sitt skafferi. Han hade kollat i tillgänglig femtio- och sextiotalslitteratur med tätt om referenser från Hemmens forskningsinstitut, men han kände ändå att han behövde tips. Och så här ser det ut i vårt LCHF*-skafferi:

Vi använder rätt mycket korgar och lådor (egentligen diskbaljor som vi köpte i Karlstad). Det är väldigt praktiskt, både när man vill få översikt och för att lätt komma åt det som står längst in i skafferiet. Kryddorna bor i ett helt eget kryddskåp, och dessutom har vi en rejäl matkällare en trappa ned där vi förvarar en del.

Nå. Först en översiktsbild:

image

Övre halvan:

Uppe till vänster har vi konservburkar (men couscouset råkade stå framför). Uppe till höger en låda med diverse specerier, mest korn- och grynprodukter. Den lilla nättliga hyllan till vänster i mitten innehåller småburkar med cacao, strösocker för bordet, honung och sånt. Sedan är det nedtill till vänster en korg med buljong, torkad svamp och liknande och bakom den en likadan korg med tårtströssel, karamellfärg, marsipan och annat pynt. Nedtill till höger finns en låda med ris och gryner. Framför dem (och det är inte helt praktiskt) oljor och vinägrar.

image

Nedre halvan:

Fyra lådor. Uppe till vänster socker av olika slag: flor-, strö-, pärl-, bit-, muscovado-, farin-, sirap och annat hälsosamt gott-gott. Uppe till höger mjöler: vete-, graham-, ris-, potatis-, dinkel- och råg- förstås. Framför en vacker Saltå Kvarn-påse med korngryn (vi ska göra Barley water). Nästa våning innehåller nedtill till vänster kakfyllningar. Här finns russin, hasselnötter, valnötter, sötmandel, torkad blandad frukt till kräm, suckat och sånt. Och nedtill till höger, slutligen, makaroner i olika façoner.

image

Bakom plastlådorna finns det plats för ett och annat extrapaket mjöl eller socker eller vad vi nu råkat lägga upp lager av.

Till sist finns den här fina hyllan på insidan av dörren. Ni ser ju själva. Oblaterna längst upp till höger kommer från Tyskland, likaså Sahnefest (som är ett slags stärkelsepulver som gör grädden styvare och mer lämplig för bakelser). Lillburken med brunorange innehåll är okrossad saffran som jag köpt av Susanne en gång, och den lilla bruna glasflaskan är mycket behändig citronessens från Marks & Spencers.

image 

Hoppas det här kan vara till gagn för någon.

* Ironi. Obs! Ironi.

Visningar: 265