Automatiseringen av Sveriges telefonnät…

Klara Lundmark, växelstationsföreståndare i Adolfström vid sin proppväxel

… avslutades när de sista manuella växelstationerna i Arjeplogsområdet fick var sin “norrlandsväxel”, som var en stabil och driftsäker koordinatväljarväxel. På bilden: Klara Lundmark, växelstationsföreståndare i Adolfström. Där firades automatiseringen av det svenska telefonnätet i juni 1972 genom att televerket lade ned den sista manuella växeln, som Lundmark hade arbetat i sedan 1923 och förestått sedan 1963. (Hon fick pension som tur var.)

I en facebookgrupp om Televerket som jag är med i har just automatiseringen diskuterats i dagarna, och den ständigt aktuella tidskriften TELE hade förstås ett temanummer när det begav sig, närmare bestämt nr 2-3 1972. Jag scannade några av artiklarna:

Visningar: 133

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.